17 نکته طرز تهیه سوپ عدس رستورانی لذیذ رو یاد بگیر!
به گزارش مجله سرگرمی، سوپ عدس یکی از خوشمزه ترین انواع پیش غذا و از خصوصا مناسب فصول سرد ساله که هم بدن تون رو تقویت می کنه و هم برای سرماخوردگی خوبه. شما می تونید سوپ عدس رو با عدس سبز یا عدس قرمز در ترکیب با انواع سبزیجات به صورت ساده یا رژیمی با عصاره مرغ و گوشت یا اصلا با خود مرغ درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه سوپ عدس به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

طرز تهیه سوپ عدس ساده در یک نگاه
برای تهیه سوپ عدس ساده، اول یه لیوان عدس سبز رو خوب بشورید و اگه وقت دارید، 15 تا 30 دقیقه خیسش کنید تا هم نفخش گرفته بشه، هم زودتر بپزه. در این فاصله یه پیاز رو نگینی کنید، یه هویج رنده کنید، اگه خواستین یه دونه سیب زمینی کوچیک و یکی دو حبه سیر هم آماده کنید. توی قابلمه روغن بریزید، پیاز رو تفت بدید تا طلایی بشه، بعد زردچوبه و سیر رو اضافه کنید و سریع تفت بدید.
یه قاشق رب گوجه هم بریزید و خوب تفتش بدید تا رنگ باز کنه. حالا عدس خیس خورده، هویج و سیب زمینی رو اضافه کنید و حدود 6 لیوان آب یا آب مرغ بریزید. حرارت رو زیاد کنید تا جوش بیاد؛ کف روش رو بگیرید، بعد حرارت رو کم کنید و با درب نیمه باز، حدود 40 دقیقه روی شعله ملایم بپزید. آخر پخت نمک، فلفل، کمی آبلیمو یا آبغوره بزنید و اگه خواستید، زیره یا پودر کاری هم اضافه کنید. برای بافت نرم تر، می تونید سوپ رو با گوشتکوب برقی یا دستی پوره کنید. خاتمه، سوپ داغ رو با نون تازه، کمی جعفری یا نعنا خشک و اگه خواستید با یه قاشق ماست یا خامه، سرو کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن سوپ عدس ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه سوپ عدس ساده (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
عدس سبز | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
هویج | 1 عدد میانه |
سیب زمینی | 1 عدد کوچک |
سیر (برای سیر داغ) | 2 حبه |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | نصف قاشق چای خوری |
نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
آب جوش یا آب مرغ یا آب گوشت | حدود 6 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
آبلیمو یا آبغوره | به میزان دلخواه |
نان | برای سرو با سوپ عدس |
ماست چکیده یا خامه ساده | برای تزیین سوپ عدس (اختیاری) |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 15 الی 20 دقیقه
زمان لازم برای پخت سوپ عدس ساده: 45 الی 50 دقیقه
مراحل طرز تهیه سوپ عدس ساده
طرز تهیه سوپ عدس با عدس سبز در ترکیب با انواع سبزیجات به صورت ساده یا رژیمی با عصاره مرغ و گوشت یا اصلا با خود مرغ قابل انجامه. البته هم که با عدس قرمز درست میشه جزو خوشمزه ترین انواع سوپ بین المللی است.
مرحله اول: عدس را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه سوپ عدس ساده، قبل از هر کاری باید عدس ها رو آماده کنید. پس حدود یه لیوان عدس سبز رو بریزید توی یه کاسه و چند بار با آب سرد بشوریدش تا آبش شفاف بشه. اگه وقت دارید، بذارید عدس 15 تا 30 دقیقه توی آب خیس بخوره تا هم نفخش گرفته بشه، هم زودتر بپزه.
در صورت تمایل، برای خرید عدس سبز می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: باقی مواد اولیه را آماده کنید
در فاصله خیس خوردن عدس، یه پیاز میانه رو به صورت نگینی ریز خرد کنید. یه هویج رو هم رنده کنید یا نگینی خرد کنید، هر طور راحت ترید. اگه دوست دارید سیب زمینی اضافه کنید، یه دونه کوچیکش رو پوست بگیرید و نگینی برش بزنید. سیر هم اگه دوست دارید، یک یا دو حبه پوست بگیرید و له کنید. این مواد رو کنار بذارید تا بعدا به سوپ عدس خوشمزه اضافه کنید.
مرحله سوم: پیاز را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه سوپ عدس که برای سرماخوردگی هم مناسبه، یه قابلمه مناسب بردارید (قابلمه خیلی کوچیک نباشه چون عدس بعد پخت جا می گیره). دو تا سه قاشق غذاخوری روغن مایع یا روغن زیتون داخل قابلمه بریزید و روی حرارت میانه قرار بدید. وقتی روغن گرم شد، پیاز خرد شده که قبلا به صورت نگینی برش زدید رو داخل قابلمه بریزید و حدود 6 تا 7 دقیقه تفتش بدید تا پیاز کاملا سبک و طلایی بشه.
برای خرید انواع روغن و پیاز داغ آماده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: ادویه ها و طعم دهنده ها را اضافه کنید
بعد از این که پیاز سبک شد، نصف قاشق چای خوری زردچوبه رو هم داخل قابلمه بریزید و خوب با پیاز قاطی کنید تا بوی خامی زردچوبه گرفته بشه و رنگ قشنگی به سوپ بده. اگه سیر آماده کردید، همین جا باید اضافه ش کنید و فقط 30 ثانیه تفت بدید. حواس تون باشه، سیر اگه بیشتر از این تفت ببینه ممکنه بسوزه و تلخ بشه.
برای خرید انواع ادویه ها مانند زردچوبه و سیر داغ آمادهمی توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: رب گوجه فرنگی را اضافه کنید
بعد از تفت دادن پیاز، سیر و ادویه ها، به میزان یه قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی () هم داخل این قابلمه بریزید و حدود 2 تا 3 دقیقه با حرارت ملایم تفت بدید. این کار خیلی مهمه؛ چون هم طعم خامی رب گوجه گرفته می شه، هم رنگ سوپ خوشرنگ تر درمیاد. حواستون باشه، رب گوجه فرنگی نسوزه.
برای خرید رب گوجه فرنگی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: عدس و سبزیجات را در قابلمه بریزید
در این مرحله از طرز تهیه سوپ عدس مجلسی، وقتشه اون عدسی که قبلا خیس کردید رو در سبد بریزید و آبکشی کنید. سپس، عدس خیس خورده و آبکشی شده رو هم به محتویات این قابلمه اضافه کنید. هویج خرد شده (یا رنده شده) و سیب زمینی نگینی رو هم در قابلمه بریزید. این مواد رو به خوبی هم بزنید تا حسابی مخلوط بشن. این ترکیب اولیه، عطر خوبی داره و پایه طعم سوپت از همین جا فرم می گیره.
مرحله هفتم: آب مرغ را اضافه کنید
حالا، حدود 6 لیوان آب، استاک مرغ یا استاک گوشت () هم در قابلمه سوپ بریزید. اگه استاک (عصاره/ آب) گوشت یا مرغ دارید، جتما به این ترکیب اضافه کنید؛ چون طعم سوپ عدس رو چند برابر خوشمزه تر می کنه. اگر استاک ندارید از عصاره آماده گوشت یا مرغ بهره ببرید. حرارت رو زیاد کنید تا سوپ آغاز به جوشیدن کنه. وقتی جوش اومد، یه کف نازک روی سطحش جمع می شه که باید با قاشق بردارید؛ این باعث می شه سوپ عدس کاملا تمیز و شفاف بشه.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: سوپ عدس را بپزید
در این مرحله از طرز تهیه سوپ عدس سبز، حرارت رو کم کنید تا محتویات این قابلمه با دمای ملایم بجوشه. درب قابلمه رو به صورت نیمه بسته قرار بدید؛ یعنی، یه میزان باز بذارید که بخار بتونه خارج بشه و آب سوپ سر نره. حالا اجازه بدید سوپ عدس حدود 40 دقیقه با شعله کم بپزه تا عدس نرم بشه و مواد حسابی با هم قاطی بشن.
در این فاصله، هر 10 تا 15 دقیقه یه بار مواد سوپ رو هم بزنید تا ته نگیره. اگه دیدید آب سوپ کم یا خیلی غلیظ شده، حدود یکی دو لیوان آب جوش به این ترکیب اضافه کنید تا به غلظت دل خواه برسه.
مرحله نهم: طعم سوپ عدس را تنظیم کنید
بعد از گذشت این مدت، یعنی وقتی سوپ کاملا پخت و عدس ها له شدن، وقتشه بهش نمک و فلفل سیاه بزنید. دقت کنید، اگه از استاک گوشت یا مرغ آماده استفاده کردید، نمک رو کم بزنید چون خودش شوره. به میزان یه قاشق غذاخوری آبلیموی تازه یا آبغوره هم به محتویات این قابلمه اضافه کنید تا مزه ها متعادل بشن و یه ته مزه ملایم و خوشایند بگیرن.
بسته به طبع و ذائقه، می تونید کمی زیره یا پودر کاری هم در این مرحله به سوپ عدس اضافه کنید. یادتون باشه، سوپ عدس این قابلیت رو داره که با انواع ادویه ها هماهنگ بشه.
برای خرید آبغوره و انواع ادویه ها مانند نمک، فلفل سیاه، زیره و پودر کاری می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دهم: سوپ عدس را میکس کنید
اگه دوست دارید بافت سوپ عدس کاملا نرم، یکدست و غلیظ تر باشه، حالا وقتشه از گوشتکوب برقی بهره ببرید و سوپ رو پوره کنید. در صورت تمایل، می تونید سوپ رو به طور کامل پوره کنید یا فقط نیمی از سوپ رو بزنید تا نسبتا یکدست بشه، ولی هنوز بافتش زیر دندون بیاد. اگه به گوشتکوب برقی دسترسی ندارید می تونید از مخلوط کن، غذاساز یا حتی از گوشتکوب دستی بهره ببرید.
مرحله آخر: سوپ عدس را سرو کنید
بعد از انجام این مراحل، سوپ عدس خوشمزه تون آماده ست! حالا می تونید سوپ عدس رو داخل ظرف سرو بریزید. در صورت تمایل، می تونید کمی آبلیموی تازه و فلفل سیاه هم بهش اضافه کنید. بسته به ذائقه، می تونید یکی دو قاشق خامه صبحانه یا ماست چکیده داخل این سوپ لذیذ بریزید و با کمی جعفری تازه تزئینش کنید. این سوپ لذیذ رو می تونید با انواع نان () سرو کنید.
برای خرید خامه صبحانه، ماست چکیده و انواع نان می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش طبخ سوپ عدس با رشته
طرز تهیه سوپ عدس با رشته عینا شبیه همون چیزیه که در رسپی بالا براتون گفتیم؛ با این تفاوت که بعد از نرم شدن عدس ها و پختن سبزیجات، باید حدود نصف لیوان رشته سوپی (خرد شده) توی قابلمه بریزید؛ مواد داخل قابلمه رو به خوبی هم بزنیند تا ته نگیره. حدود 10 دقیقه زمان بدید تا رشته سوپی هم بپزه. در آخر، نمک، فلفل و اگه دوست داشتید یه کم آبلیمو یا آبغوره اضافه کنید.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
دستور پخت سوپ عدس و برنج
در طرز تهیه سوپ عدس و برنج، ابتدا باید مثل دستور بالا رفتار کنید و همه مواد رو به ترتیب در قابلمه بریزید و به نوبت تفت بدید. آب مرغ/ یا گوشت و ادویه ها رو هم اضافه کنید و سوپ رو برای پخت روی حرارت بذارید. در نیمه زمان پخت، یعنی بعد از 20 دقیقه، حرارت رو ملایم کنید و حدود نصف لیوان برنج (ترجیحا برنج نیم دونه شسته شده) در این قابلمه بریزید.
حالا، اجازه بدید این سوپ حدود 30 دقیقه دیگه با حرارت ملایم بپزه تا هم عدس و هم برنج کاملا نرم و لعاب دار بشن. آخر سر، نمک، فلفل و آبلیمو یا آبغوره بزنید و بعد از یکی دو دقیقه که مزه ها به خورد هم رفتن، سوپ تون رو سرو کنید.
برای خرید مانند برنج نیم دانه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه سوپ عدس رژیمی
در طرز تهیه سوپ عدس رژیمی، اول یه دونه پیاز میانه نگینی خرد شده رو با یه قاشق چای خوری روغن زیتون توی قابلمه تفت بدید تا کمی نرم بشه. بعد نصف قاشق چای خوری زردچوبه و در صورت تمایل، یه حبه سیر رنده شده اضافه کنید و یه دقیقه با هم تفت شون بدید. حالا یه لیوان عدس شسته شده رو همراه با یه دونه هویج خرد شده و یه ساقه کرفس یا نصف کدوی خرد شده (برای سبک تر شدن) توی قابلمه بریزید.
حدود 6 لیوان آب جوش اضافه کنید؛ حرارت رو زیاد کنید تا جوش بیاد؛ بعد حرارت رو کم کنید و بذارید حدود 40 دقیقه با دمای ملایم بپزه تا همه مواد نرم بشن. نمک و فلفل سیاه رو در اواخر پخت اضافه کنید و اگه دوست داشتید کمی آبلیمو یا آبغوره بریزید که طعمش بهتر بشه. این سوپ کم چرب، به هیچ عنوان برنج، رشته یا سیب زمینی نداره و کاملا سیرکننده و مناسب رژیمه.
طرز درست کردن سوپ عدس و گشنیز
طرز تهیه سوپ عدس و گشنیز کاملا مشابه رسپی بالاست؛ با این تفاوت که در 10 دقیقه پایانی پخت باید یه دسته گشنیز تازه خرد شده رو هم به محتویات قابلمه اضافه کنید. باقی مراحل رو مطابق دستور بالا دنبال کنید.
روش تهیه سوپ عدس با مرغ
در طرز تهیه سوپ عدس با مرغ، اول یه دونه پیاز میانه رو نگینی خرد کنید و توی قابلمه با کمی روغن تفت بدید تا سبک و طلایی بشه؛ بعد یه حبه سیر ریز شده و نصف قاشق چای خوری زردچوبه اضافه کنید و یه دقیقه دیگه تفت بدید. حالا یک عدد سینه یا ران مرغ بدون پوست و استخوان رو به قطعات کوچیک برش بزنید و به قابلمه اضافه کنید؛ گوشت مرغ رو کمی تفت بدید تا رنگش عوض بشه. باقی مراحل رو مطابق رسپی بالا دنبال کنید.
برای خرید انواع گوشت مانند گوشت مرغ می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
روش پخت سوپ عدس آلمانی
طرز تهیه سوپ عدس آلمانی هم تقریبا شبیه موارد بالاست؛ فقط یه سری تفاوت هایی در بعضی از جزییات داره. برای درست کردن این سوپ، باید یه دونه پیاز و دو حبه سیر رو ریز خرد کنید و با کمی روغن یا کره توی قابلمه تفت بدید تا طلایی بشن؛ بعد دو عدد هویج، یه عدد ساقه کرفس و یه عدد سیب زمینی رو نگینی خرد نموده و اضافه کنین و چند دقیقه با هم تفت بدید.
حالا، یک و نیم لیوان عدس سبز شسته شده رو داخل قابلمه بریزید و حدود 6 لیوان آب یا آب مرغ بهش اضافه کنید. اول حرارت رو زیاد کنید تا جوش بیاد، بعد حرارت رو کم کنید و بذارید 45 دقیقه با دمای ملایم بپزه تا عدس و سبزیجات نرم بشن. در 10 دقیقه پایانی، کمی سرکه سیب (حدود 1 قاشق غذاخوری)، نمک، فلفل سیاه، و در صورت تمایل یه تیکه سوسیس آلمانی ورقه شده اضافه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه سوپ عدس
- حتما عدس رو قبل از پخت خوب بشورید و اگر فرصت دارید، نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه خیس کنید تا نفخش گرفته بشه و زودتر بپزه.
- پیاز رو با حرارت میانه و حساب شده تفت بدید تا طلایی و سبک بشه؛ چون اگه زیاد سرخ بشه، می سوزه و طعم سوپ رو تلخ می کنه.
- وقتی رب گوجه رو اضافه می کنید، حتما خوب تفتش بدید تا بوی خامی رب گرفته بشه و رنگ سوپ خوش رنگ تر بشه، ولی مراقب باشید رب نسوزه.
- موقع جوش اومدن سوپ، کف روی سطح رو با قاشق بردارید تا سوپ عدس تمیز و شفاف بشه.
- در طول پخت، حرارت رو ملایم نگه دارید و درب قابلمه رو نیمه باز بذارید تا آب سوپ تبخیر بشه و سر نره.
- در صورت کم شدن آب، از آب جوش بهره ببرید تا دمای سوپ نیاد پایین و روند پخت متوقف نشه.
- نمک رو آخر کار اضافه کنید تا عدس کاملا نرم بشه و سوپ خوشمزه تر بشه.
- اگه دوست داشتید می تونید ادویه هایی مثل زیره، پودر کاری یا فلفل قرمز به سوپ اضافه کنید تا رنگ و طعمش متفاوت بشه.
- برای بافت نرم تر و یکدست تر، از گوشتکوب برقی بهره ببرید و سوپ رو پوره کنید؛ ولی اگه دوست دارید بافت عدس و سبزیجات زیر دندون تون بیاد، این مرحله رو حذف کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن سوپ عدس
برای درست کردن سوپ، عدس قرمز بهتره یا عدس سبز؟
عدس قرمز زودتر می پزه و سوپ رو لطیف و نرم می کنه؛ اما عدس سبز طعم قوی تر و سوپ غلیظ تری می ده. انتخابش به سلیقه تون بستگی داره.
آیا باید عدس رو قبل از پخت خیس کنیم؟
خیس کردن عدس الزامی نیست؛ ولی خیلی یاری می کنه نفخش گرفته بشه و سریع تر بپزه.
می تونیم به جای آب از آب مرغ یا آب گوشت استفاده کنیم؟
حتما، آب مرغ یا آب گوشت یا همان استاک طعم سوپ رو خوشمزه تر و غنی تر می کنه.
چه ادویه هایی برای سوپ عدس مناسب ترن؟
زردچوبه، زیره، فلفل سیاه و پودر کاری ادویه های خوبی هستن که به سوپ طعم می دن.
چطوری سوپ عدس رو غلیظ تر کنیم؟
سوپ عدس رو کمی بیشتر بپزید یا نصفش رو پوره کنید؛ بعلاوه، می تونید کمی برنج یا سیب زمینی اضافه کنید.
آیا می تونیم سوپ رو بدون روغن درست کنیم؟
بله، ولی تفت دادن پیاز و رب با روغن طعم سوپ رو بهتر می کنه.
چطور از تلخی سیر جلوگیری کنیم؟
سیر رو فقط نیم دقیقه تفت بدید و نسوزونید.
سوپ عدس رو با چی سرو کنیم؟
معمولا با نون تازه، لیمو ترش، ماست چکیده یا کمی خامه صبحانه طعمش خیلی خوب می شه.
منبع: افق کوروش