چگونه مواد غذایی را در فریزر سالم نگه داریم؟!
به گزارش مجله سرگرمی، در طول زمان، کیفیت، طعم و بافت مواد غذایی بر اثر انجماد تغییر می نماید. گوشت هایی که سطح تماس بیشتری دارند مانند بیکن، گوشت چرخ نموده یا سوسیس به خوبی قطعات عظیم گوشت در حالت انجماد نمی مانند.
فریزر یکی از وسایل مهم در آشپزخانه است. به یاری آن می توانید از هدر رفتن مواد غذایی جلوگیری کنید و کمتر دچار وسوسهٔ خریدن غذا های آمادهٔ شوید و به این ترتیب کمتر پول خرج کنید.
از طرفی هم شاید به خاطر بیاورید که بسته هایی را از فریزر در سطل آشغال انداخته اید، چون نمی دانستید چه هستند و چه زمانی آن ها را در فریزر گذاشته اید. با کمی نظم و ترتیب و برچسب گذاری می توانید خوب بخورید و مواد غذایی خوب مصرف کنید.
آیا مواد غذایی را برای زمان نامحدود می توان در فریزر نگه داشت؟
انجماد مواد غذایی جلوی رشد باکتری ها را می گیرد. به طور نظری مواد غذایی می تواند برای زمان نامحدودی منجمد بماند بدون آنکه خراب شوند. اما مواد غذایی که در فریزر با هوا تماس دارند در معرض سوختگی ناشی از انجماد قرار می گیرند و چربی ها هم ترش و فاسد می شوند.
در طول زمان، کیفیت، طعم و بافت مواد غذایی بر اثر انجماد تغییر می نماید. گوشت هایی که سطح تماس بیشتری دارند مانند بیکن، گوشت چرخ نموده یا سوسیس به خوبی قطعات عظیم گوشت در حالت انجماد نمی مانند.
جدول های زیر راهنمای مدت زمانی است که مواد غذایی می توانند در حالت انجماد بمانند و کیفیت و طعم خود را از دست ندهند. این زمان، نظری است و عوامل دیگری هم بر آن اثر دارند. هر چه مادهٔ غذایی را سریع تر منجمد کنیم کمتر محتمل است که بر اثر انجماد آسیب ببیند و شل و وارفته گردد. بهتر است مقادیر کمی را منجمد کنید و یک باره مقدار زیادی مواد غذایی را در فریزر وارد نکنید.
بسته بندی باریک و مسطح در کیسه های پلاستیکی به انجماد سریع تر مواد غذایی یاری می نماید. یادتان باشد که برخی از روش های انجماد صنعتی مدت نگهداری مواد غذایی را در فریزر افزایش می دهند، اما مواد غذایی که در خانه بسته بندی و منجمد می گردد مدت زمان محدودی کیفیت و طعم خود را حفظ می نمایند.
چطور می توانیم دوام مواد غذایی منجمد را بیشتر کنیم؟
اگر مواد غذایی را خوب بسته بندی کنیم و نگذاریم که با هوا تماس داشته باشند، طعم و بافت آن ها بهتر حفظ می گردد. خیلی آسان تر است که با همان بسته بندی فروشگاهی مواد غذایی را در فریزر قرار دهیم، اما اگر دوباره آن را بسته بندی کنیم تا کمتر در معرض هوا قرار گیرد، نتیجهٔ بهتری می گیریم.
اگر مواد غذایی را در کیسه هایی که درِ آن ها بسته می گردد نگهداری می کنید زیپ یا درِ کیسه را خوب ببندید و سپس از یک نی بهره ببرید تا هوای اضافی آن را بیرون بکشید (البته این کار را با گوشت خام نکنید!).
با استفاده از کیسه های فریزر، می توانید اطمینان پیدا کنید که هوای موجود در کیسه خارج شده است و این کیسه ها جای کمی هم اشغال می نمایند. می توانید کیسه ها را بشویید و دوباره بهره ببرید. اگر ترجیح می دهید از جعبه های پلاستیکی بهره ببرید نوعی را انتخاب کنید که به طور کامل پر گردد.
وقتی روی جعبه یا کیسه ای برچسب می زنید، از جدول بالا بهره ببرید و تاریخ مصرف مادهٔ غذایی را روی برچسب بنویسید. این کار به شما یاری می نماید که با یک نگاه بدانید کدام مادهٔ غذایی را زودتر باید بهره ببرید و کدام را می توانید برای وقتی دیگر بگذارید.
سعی کنید مواد غذایی را در بسته بندی های کوچک منجمد کنید. باز شدن یا گرم کردن آن ها آسان تر خواهد بود. اگر ضروری است پیش از پختن یخ آن باز گردد آن را در یخچال بگذارید؛ و همواره اطمینان پیدا کنید پیش از آنکه مواد غذایی را در فریزر قرار دهید، خوب خنک شده باشند (بهتر است ابتدا در یخچال قرار داده شوند).
چطور سبزیجات را منجمد کنیم
توصیه می گردد پیش از انجماد، سبزیجات را آب پز کنید. آب پز کردن یعنی مادهٔ غذایی را در آب بجوشانید و سپس بگذارید آبش برود و با آب یخ آن را خنک کنید. این کار باعث می گردد سبزیجات رنگ و بافت خود را حفظ نمایند و میکروب های آن ها از بین برود.
مدت زمان جوشاندن سبزیجات بستگی به اندازهٔ آن ها دارد، اما برای بیشتر قطعات به اندازهٔ 2 تا 3 دقیقه جوشیدن کافی است. فلفل ها استثنا هستند، آن ها را می توان پخته و نپخته منجمد کرد، چون به هر حال پس از انجماد نرم می شوند.
جوشاندن سبزیجات با برگ سبز پیش از انجماد باعث می گردد جای کمتری اشغال نمایند. می توانید آن ها را در قالب های سیلیکونی مافین یا در قالب های یخ بریزید تا برای هر وعده و به هر مقدار که بخواهید به آسانی قابل استفاده باشند.
در فریزر کیسه هایی برای ساقه های جعفری، برگ های کرفس، لایه های بیرونی رازیانه، انتهای تره فرنگی و حتی ساقه های قارچ ها داشته باشید. با همهٔ این ها اگر وقت کنید می توانید سوپی بی نظیر درست کنید.
سیب زمینی های پخته به صورت سیب زمینی های سرخ شدهٔ نیم پز یا پورهٔ سیب زمینی به خوبی قابل انجماد است، اما سیب زمینی خام را نمی گردد منجمد کرد.
چگونه میوه ها را منجمد کنیم
توت ها، برش های هلو، گیلاس، برش های طالبی و مانند آن را روی یک سینی فر پهن کنید و بگذارید خوب منجمد گردد سپس در کیسه بریزید و در آن را خوب محکم کنید. برخی میوه ها مثل زرد آلو، هلو و شفتالو احتیاج به پاشیدن کمی ترکیب آبلیمو و شکر دارند تا رنگ خود را به خوبی حفظ نمایند.
لیمو و پرتقال درسته را هم می توان منجمد کرد و می توانید پیش از آنکه کاملاً یخ شان باز گردد از آن ها بهره ببرید. می توانید کمی از گوشت و پوست آن ها را در ظرفی و آب آن را در قالب های یخ منجمد کنید. اگر فرصت ننموده باشید در فصل کوتاه پرتقال مربای پرتقال درست کنید با پرتقال های اسپانیایی منجمد هم می توان مربای پرتقال خوبی درست کرد.
موز در فریزر نرم و تیره می گردد، اما همین هم خاصیتی دارد. این موز ها را می توانید در بستنی و اسموتی و نان موز بهره ببرید فقط یادتان باشد که پیش از انجماد آن ها را حلقه حلقه در کیسه های قرار دهید تا استفاده از آن ها آسان باشند.
سیب و گلابی را بهتر است پیش از انجماد بپزید. آن ها را آب پز یا بریان کنید و روی آن ها کمی آب لیمو و شکر بریزید، بگذارید خوب خنک شوند و سپس در ظرف هایی قرار دهید و منجمد کنید.
سبزی ها را چگونه منجمد کنیم؟
اگر بیش از احتیاجتان سبزی داشتید بهترین راه برای حفظ مزه و بافت آن ها این است که خردشان کنید و با کمی روغن خوراکی بدون مزه منجمد کنید. این روغن جلوی آسیب دیدن برگ های ظریف بر اثر انجماد را می گیرد و باعث می گردد هوا به آن ها نفوذ نکند و طعم آن ها عوض نگردد.
اگر این خمیر روغنی را در کیسهٔ پلاستیکی منجمد کنید هر بار می توانید همان اندازه که لازم دارید از آن ببرید. از قالب های یخ هم می توانید بهره ببرید.
درست کردن پِستو یکی از بهترین راه های نگه داشتن سبزی هاست و با ترکیب های مختلفی از سبزی ها می توان آن را تهیه کرد. کره و سبزی هم یکی دیگر از چیز هایی است که می توانید با سبزی درست کنید.
مواد غذایی که نباید منجمد کرد
پنیر های نرم مانند کاممبر، بری و خامه ای برای انجماد مناسب نیستند. پنیر پارمسان را می توان منجمد کرد، اما ممکن است طعم خود را از دست بدهد و، چون می توان مدت طولانی آن را در یخچال نگه داشت، احتیاجی به انجماد آن نیست.
نظر های مختلفی در خصوص انجماد پنیر وجود دارد، اتفاق نظر این است که پنیر منجمد شده در پخت غذا استفاده گردد. ساختار و بافت پنیر بر اثر انجماد دگرگون می گردد و نمی گردد به راحتی آن را برید.
زردهٔ تخم مرغ را برای استفاده در کیک پزی یا جلای روی شیرینی ها می توان منجمد کرد، اما برای همه دستورات غذایی کاربرد ندارد. سس مایونز را اگر منجمد کنید اجزای آن از هم جدا می گردد و تخم مرغ آب پز سفت را هم اگر منجمد کنید سفیده ٔ آن مثل لاستیک می گردد. تخم مرغ خام را منجمد نکنید.
شیر را می توان منجمد کرد، اما (معمولاً) تغییرات مختصری در بافت آن ایجاد می گردد، چربی آن از مایع جدا می گردد و بافت دانه دانه ای پیدا می نماید که اگر خوب هم زده گردد درست می گردد. اگر می خواهید خامه را منجمد کنید ابتدا آن را کمی هم بزنید.
سبزیجات خام آبدار، مثل گوجه فرنگی، خیار، قارچ، کدوی سبز و کاهو وقتی منجمد شوند چیز خوبی درنمی آیند. خیلی از میوه ها هم همینطورند، از جمله مرکبات، هندوانه و انگور، اما وقتی به صورت منجمد مصرف شوند، طعم خوشایند نشاط آوری دارند.
منبع: فرادید