قیمت مرغ، صدای روزنامه اصولگرا را هم درآورد، مدیریت ضعیف دولت، هم صدای مصرف کننده را در آورده، هم صدای تولیدکننده را
به گزارش مجله سرگرمی، روزنامه جوان نوشت:هر چند مرغ کشتار روز به صورت روزانه در میادین میوه و تره بار با قیمت مصوب 73 هزار تومان عرضه می گردد، اما شاهد آن هستیم که به سرعت این اندازه مرغ توزیعی خریداری شده و بسیاری از مردم باید مرغ مورد احتیاج مصرفی خود را از خرده فروشی ها تهیه نمایند.
اخیراً تصاویری در فضای مجازی دست به دست می شود که قیمت هر کیلوگرم مرغ در خرده فروشی ها به 100 هزار تومان نزدیک شده است.
افزایش سرانه مصرف گوشت مرغ
از آنجا که طی سال های اخیر با افزایش قیمت گوشت قرمز، سرانه مصرف گوشت مرغ به بیش از 32 کیلوگرم افزایش یافته است و مردم کوشش دارند از این محصول پروتئینی بیشتر از گوشت قرمز استفاده نمایند، اما نوسان نرخ این محصول نیز مشکل ساز و موجب سردرگمی شده است، بنابراین بعضی کارشناسان افزایش سرانه گوشت مرغ را در نابسامانی بازار این محصول بی اثر نمی دانند و می گویند افزایش تقاضا نیز باعث شده است گاهی شاهد کمبود در بازار گوشت مرغ و افزایش قیمت ها باشیم.
ظرفیت فراوری 3.5 میلیون تن گوشت مرغ در کشور
طبق آمار های موجود، کشور سالانه ظرفیت فراوری بین 3 تا 3.5 میلیون تن گوشت مرغ را دارد تا با رسیدن به این حجم فراوری بازار های صادراتی خود را توسعه دهد، اما اکنون طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی مقدار فراوری 5/2 میلیون تن است. به گفته مسئولان امر با اینکه با تأمین بازار گوشت مرغ مورد احتیاج داخلی به خودکفایی رسیده ایم، اما صادرات این محصول احتیاجمند افزایش فراوری یک میلیون تنی است تا کفاف بازار داخلی و توسعه بازار های صادراتی را بدهد.
صنعت طیور یکی از مهم ترین زیربخش های اقتصاد کشاورزی است که ارزش فراوریات سالانه آن به حدود 10میلیارد دلار می رسد که حدود 6میلیارد دلار آن مربوط به صنعت گوشت مرغ و 3میلیارد دلار آن مربوط به صنعت تخم مرغ است که نقش مهمی در فراوری ناخالص داخلی ایفا می نماید. در پی اصلاح سیاست ارز ترجیحی و اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها در اردیبهشت ماه سال گذشته، دولت به منظور حمایت از فراورینمایندگان و مصرف نمایندگان نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده جلوی در واحد های پرورشی را 45 هزار تومان و گوشت مرغ را 63 هزار تومان برای مصرف نمایندگان مشخص کرد که در طول سال گذشته در بیشتر مواقع قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ با قیمت هایی کمتر از نرخ مصوب عرضه شد و همین امر ضرر هنگفت فراورینمایندگان را به همراه داشت.
کارشناسان و اصناف مرتبط با فراوری مرغ چه می گویند؟
کارشناسان و اصناف مرتبط با فراوری مرغ به شدت از مواضع قیمتی دولت برای بازار مرغ گلایه دارند و معتقدند قیمت مصوب 73 هزار تومان نمی تواند جوابگوی هزینه های آن ها باشد، از این رو چاره ای جز کاهش فراوری ندارند. از طرف دیگر شرایط توزیع نهاده های دامی در بازار نیز مناسب نیست، به همین علت عمده واحد های مرغداری و دامداران نمی توانند در سامانه بازارگاه نهاده خود را دریافت نمایند و مجبورند با قیمت های بیشتر نهاده های مورد احتیاج خود را از بازار آزاد تهیه نمایند که همین امر زمینه ساز افزایش هزینه های فراوری است.
بعضی کارشناسان یکی از علل نوسان قیمت گوشت مرغ طی ماه های اخیر را بالا بودن قیمت جوجه یک روزه گوشتی و حذف گله های مادر در اواخر سال گذشته به علت مسائل بعضی فراورینمایندگان در تأمین نهاده ها می دانند، به طوری که این اقدام باعث کاهش فراوری در ماه های اخیر شد و همچنان قیمت این محصول بیش از نرخ مصوب به دست مصرف نمایندگان می رسد، در حالی که در اردیبهشت ماه قیمت گوشت مرغ برای فراورینمایندگان و مصرف نمایندگان به وسیله دولت اصلاح شد.
قیمت واقعی مرغ باید 90 هزار تومان باشد
در همین خصوص حسن مهربانی یگانه، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که از وی به عنوان پدر صنعت دام کشور یاد می شود، می گوید: برهم زدن بازار، عدم فراوری کافی و نوسانات بازار مرغ به یک علت واضح برمی شود که آن دخالت دولت ها در امر قیمت گذاری بدون دخالت دادن بخش خصوصی است.
وی می افزاید: اینکه دولت ها همیشه حق خود را بر قیمت گذاری دستوری در بازار مرغ می دانند، اشتباه است، چون هزینه های همه مرغداران در اقصی نقاط کشورمان متفاوت بوده و پرواضح است که عرضه و تقاضای موجود در بازار باید مشخص نماینده قیمت این کالای اساسی باشد.
مهربانی یگانه خاطر نشان می نماید: واحد های مرغداری معتقدند همیشه طی یک سال اخیر مرغ را زیر قیمت از آن ها خریده اند و دیگر یارای زیان دهی این صنعت را ندارند، به همین علت روی به کمبود فراوری مرغ آورده اند. هم اکنون اگر مرغداران به کشتارگاه مراجعه نمایند و این واحد صنفی مرغ آن ها را خریداری نکند و این واحد های مرغداری بخواهند یک روز مرغ های خود را نگه دارند، متحمل زیانی حدوداً 70 میلیون تومانی خواهند شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در مورد راه چاره به سامان رسیدن شرایط قیمت گوشت مرغ در بازار نیز می گوید: باید قیمت گوشت مرغ از حالت دستوری خارج شود و دولت ها برای جبران قیمت مرغ با قیمت فعلی کارت پروتئینی به اقشار خاص و محروم جامعه بدهند. سیستم توزیع مرغ مقصر افزایش قیمت مرغ است. در شرایط فعلی مرغ برای مرغداری به ازای هر کیلوگرم 52 هزار تومان تمام می شود که آن را به قیمت 56 هزار تومان می فروشد.
مهربانی یگانه خاطرنشان می نماید: وقتی که مرغ یک کیلویی به کشتارگاه می آید با افتی 24 درصدی روبه رو می شود و به وزن 760 گرم می رسد، بنابراین قیمت مرغ در کشتارگاه حدود 76 هزار تومان تمام می شود، در این بین کشتارگاه، واسطه و خرده فروش نیز هر کدام 5 هزار تومان و مجموعاً 15 هزار تومان سود می برند، بنابراین باید قیمت مرغ 90 هزار تومان باشد که البته این قیمت برای شهر های مختلف و منطقه ها مختلف شهر تهران فرق دارد.
جمع بندی
به نظر می رسد بازار مرغ متأثر از نبود مدیریت پیروز است که باعث نارضایتی مصرف نماینده و فراورینماینده شده است. از طرفی شبکه توزیع یکی از متغیر های مؤثر در گرانی قیمت انواع کالا از جمله گوشت است، بنابراین انتظار می رود دولت نظارت بیشتری بر شبکه توزیع داشته باشد.
منبع: فرارو