40 شاخه گل نرگس معادل قیمت یک بشکه نفت
به گزارش مجله سرگرمی، خبرنگاران - گروه استان ها: وقتی جایی نامی از خوزستان برده می گردد ناخودآگاه همه یاد نفت و گاز و فولاد و کلی ثروت خدادادی دیگر می افتند که این سرزمین را متمایزترین نقطه کشور نموده است. اما شاید جالب باشد بدانید یکی از ثروت های نهان این نقطه ایران از جنسی کاملا متفاوت است؛ نرگس زارهای بهبهان که به جرات می توان از آن به عنوان یک فرصت مالی و حتی معنوی یاد کرد، در خوزستان می درخشد.
حالا اگر بدانید این نرگس زارها به اشتباه به گندم زار تبدیل شده اند شاید تعجبتان بیشتر گردد!
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری بهبهان در این خصوص به خبرنگاران گفت: بعضی نرگس زارهای بهبهان در سال های اخیر به اشتباه به گندم زار تبدیل شده اند. این رخداد تلخ بدون کنترل و بی رویه پیش می رود تا اینکه در گوشه ای از تاریخ، مساحت این نرگس زارها از 700 هکتار که به صورت طبیعی در مراتع وجود داشت به تنها 30 هکتار تقلیل می یابد. گل نرگس علاوه بر مزایای مالی به لحاظ فنی نیز از بسیاری محصولات کشاورزی دیگر برتر است و مهمترین رجحان آن کاشت تنها یک بار گل و برداشت سالانه آن بدون داشت است. البته عدم احتیاج به آبیاری و تنها اتکا به آب باران و در واقع عدم احتیاج به نگهداری، رجحان دیگری است که خود به تنهایی می تواند عاملی برای رقابت این محصول با گندم باشد.
قدمت 5000 ساله نرگس زارهای بهبهان
سید جمال موسوی، قدمت نرگس زارهای بهبهان را پنج هزار سال بیان نمود و در این خصوص اظهار کرد: در اکتشافاتی که در سال 1361 از منطقه تاریخی ارجان به دست آمد به مستنداتی رسیدیم که قدمت گل نرگس بهبهان را تعیین می کرد. به این صورت که در لباس مومیایی کشف شده، دکمه هایی با نقشی شبیه به گل نرگس ساخته شده بودند. این مومیایی متعلق به کیتین هوتران پادشاه عیلامی است که در دوره عیلامی نو در ارجان یا همان بهبهان کنونی می زیسته، و بر همین اساس با قاطعیت اعلام می کنیم که اصیل ترین و با کیفیت ترین گل نرگس را نه تنها در کشور بلکه حتی در جهان داریم. البته اصالت گل نرگس به وسیله علم ژنتیک نیز قابل اثبات است و ما از این حیث نیز اطمینان کامل داریم که اصیل ترین نرگس جهان را در اختیار داریم.
موسوی ادامه داد: در گذر تاریخ گل نرگس اعتبار خاصی به منطقه تحت کشت خود عطا می کرد همانگونه که در حال حاضر همه بهبهان را به گل نرگس معروف خود می شناسند. در گذشته ای نه چندان دور این معروفیت، خاص شیراز بود و دلیل آن قرار داشتن شهرستان بهبهان پیش از تقسیمات کشوری سال 1320 در زیر مجموعه استان فارس بود و شیرازی ها نیز آن روزها از موقعیت استفاده نموده و گل نرگس بهبهان را به خود منتسب می کردند. البته هم اکنون گل نرگس در استان های فارس، خراسان و شهرهای شمال کشور هم کشت می گردد ولی به لحاظ کیفی اصلا قابل قیاس با گل های بهبهان نیستند.
وی گل نرگس را عامل خوبی برای توسعه شهرستان بهبهان و حتی استان خوزستان دانست و گفت: گل نرگس برخلاف بسیاری از گل های دیگر تابستان خواب است و در زمستان گل می دهد ضمن اینکه بسیار کم توقع است و احتیاج به آبیاری نداشته و حتی با آب باران سبز می گردد و گل می دهد. این گل یک بار کاشته می گردد و برای همواره و تازمانی که از ریشه کنده نگردد گل می دهد و به این دلیل به لحاظ مالی برای کشاورزی بسیار به صرفه است.
هر هکتار گل نرگس سه فرصت شغلی
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری بهبهان میزان اشتغال ایجاد شده توسط نرگس زارها را خوب توصیف کرد و اضافه نمود: در بحث کشت محصولات کشاورزی به ازای هر پنج هکتار تنها یک فرصت شغلی ایجاد می گردد اما در خصوص مزارع کشت گل نرگس رقم به گونه دیگری است. هر هکتار گل نرگس می تواند سه فرصت شغلی ایجاد کند و این یکی دیگر از مزیت های گل نرگس نسبت به سایر محصولات است. این گل را پس از چیدن و بسته بندی به سایر استان ها و همچنین کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای استقلال یافته شوروی سابق صادر می کنیم. مورد جالب دیگری که باید اشاره کنم این است که نرگس زارها به لحاظ کمی هر سال دو برابر می شوند و مزرعه مورد کشت آنها سال به سال انبوه تر می گردد.
وی توضیح داد: گل نرگس در کنار خوش بویی خواص دارویی جالبی دارد که به لحاظ تجربی اثبات شده است و تنها باید به صورت علمی آنالیز گردد . این گل می تواند بیماری های سرماخوردگی، میگرن را درمان کند، ضمن اینکه در کتاب طب الصادق (ع) به نقل از حضرت محمد (ص) از این گل به عنوان بهترین دارو برای درمان زکام یاد می گردد. همچنین طبق اظهار نظر پزشکان، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر با بو کردن این گل امکان درمان پیدا می نمایند.
40 شاخه گل معادل یک بشکه نفت
محمدباقر شریعتی نمانیده بهبهان نیز هفته قبل در چهارمین جشنواره ملی گل نرگس بهبهان در تالار آفاق بهبهان اظهار کرد: امروزه باید گل نرگس را به عنوان میراث شهرستان بهبهان حفظ کنیم. این گل در تبریز و تهران شاخه ای دو تا سه هزار تومان به فروش می رسد.
وی اضافه نمود: ارزش یک بشکه نفت امروز حدودا 25 تا 26 دلار است و می توان به جرات گفت که 40 تا 50 شاخه گل نرگس با قیمت فروش در تهران و تبریز تنه به تنه یک بشکه نفت به قیمت دلار می زند.
نماینده مردم بهبهان در مجلس توضیح داد: می توانیم گل نرگس را صادر نموده و شهرستان بهبهان را جهانی کنیم. اکنون با این گل می توان سهمی از فرهنگ جهانی را به خود اختصاص داده و در یونسکو نیز به ثبت برسانیم. مگر عجایب هفت گانه جهان چگونه عجایب شدند و ما هم باید قدر گل نرگس را آنقدر بدانیم که با آن اقتصاد شهر را متحول کنیم.
شریعتی بیان نمود: با پیگیری های بسیار برای زمین های پرورش گل نرگس مجوزهایی را اخذ کردیم که این زمین ها باغ محسوب شوند تا بتوانیم استفاده های دیگر را نیز از این باغ ها داشته باشیم.
وی بیان نمود: اگر گل نرگس را در مجلس شورای اسلامی توزیع می کنیم، با هدف این است که قدمت 10 هزار ساله آن را یادآور شویم.
استان شدن بهبهان
نماینده مردم بهبهان در مجلس ادامه داد: باید روزی برسد که در خوزستان استانی به نام بهبهان ثبت گردد. متأسفانه تا به امروز نتوانستیم از این همه دانش برای توسعه شهر خود استفاده کنیم.
وی یادآور شد: بهبهان محل تمدن و فرهنگ است و در منابع انسانی و فراوری نیروی انسانی به عنوان نگین علمی می درخشد. روشن فکرانی که از این سرزمین برخواستند در حقیقت نشان دهنده تمدن، فرهنگ، ایده و تفکرات آن بوده اند.
شریعتی تاکید نمود: گل نرگس فرصت های مالی، صنعتی و گردشگری بسیاری را می تواند برای این شهرستان فراوری کند. انشاالله با راه اندازی فرودگاه این شهرستان بتوانیم گل نرگس را به حوزه خلیج فارس صادر کنیم، در حقیقت می توان بهبهان را به عظمت سیاسی و تاریخی چند هزار ساله قبل آن برگردانیم.
بهبهود زیرساخت های گردشگری بهبهان
امیرحسین صفوت دبیر چهارمین جشنواره ملی گل نرگس بهبهان نیز در تبادل نظر با خبرنگاران اظهار کرد: انشاالله زیرساخت های گردشگری بهبهان در سال آینده با توجه به افتتاح هتل های مختلف بسیار بهتر خواهد شد.
وی گفت: تا سال آینده دو هتل در بهبهان افتتاح خواهد شد و خوشبختانه حرکت های بسیار خوبی در راستای توسعه گردشگری و جذب بیشتر گردشگران صورت گرفته است.
به گزارش خبرنگاران، گل نرگس به چهار نمونه شهلا، مشکین، شصت پر و پنجه گربه ای تقسیم می گردد و در بهبهان هر چهار نوع آن چه به صورت طبیعی و چه توسط کشاورزان کشت می گردد که نرگس شهلا وسعت بیشتری را در این مناطق به خود اختصاص داده است. گل نرگس را علاوه بر خوزستان می توان در دشت ها و کوهپایه های زاگرس در استانهای ایلام، لرستان، فارس، کهگیلویه و بویر احمد نیز مشاهده کرد، نرگس زارهای کشور توسط پیازهای گل نرگس بهبهان به وجود آمده اند بر این اساس گل نرگس بهبهان را باید مادر گل نرگس کشور نامید همان گونه که در کتاب آگاه الشمس اعتماد السلطنه می خوانیم که حاکم شیراز با دیدن نرگس زارهای بهبهان، از این گل خوشش آمده و دستور می دهد تا آن را به شیراز بیاورند و در آنجا کشت نمایند.
با اینکه از سال 1359 اداره منابع طبیعی بهبهان برای احیای نرگس اقداماتی انجام داد و مانع خارج کردن پیاز گل نرگس شد اما پرورش دهندگان گل نرگس انتظار دارند که به دلیل اهمیت این گل، جشنواره ای همانند گلابگیری در کاشان، جشنواره انار در ساوه، جشنواره فندق در گیلان و قزوین، جشنواره سیب در دماوند برای برداشت گل نرگس در بهبهان نیز ترتیب داده گردد تا مردم بیشتری برای این امر به بهبهان و نرگس زارهای آن مراجعه نمایند تا اقتصاد منطقه رونق گیرد.
منبع: خبرگزاری مهر