محققان کشور نخستین نمونه دوربین رقومی زنیت را می سازند
به گزارش مجله سرگرمی، به گزارش خبرنگاران به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از نتایج انعقاد تفاهم نامه همکاری میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان نقشه برداری کشور در شهریورماه سال جاری، طراحی و ساخت سامانه ملی دوربین رقومی زنیت با یاری ظرفیت های بومی کشور است.
با ایجاد سامانه ملی دوربین رقومی زنیت در کشور، ارتفاع ژئوئید و ارتومتریک دقیق نقاط مورد نظر و حیاتی پروژه های زیربنایی ارتفاعی در سطح ملّی، اندازه گیری می گردد.
ایجاد سامانه ملی دوربین رقومی زنیت با یاری متخصصان داخلی، یکی از این اقدامات مشترک است که یاری می نماید ارتفاع ژئوئید و ارتومتریک نقاط مورد نظر و حیاتی پروژه های زیربنائی ارتفاعی در سطح ملّی دقیق تر اندازه گیری گردد.
مشخص اختلاف ارتفاع های ژئوئید و ارتومتریک یکی از مهم ترین مزایای ساخت این سامانه در کشور است. با استفاده از یک ایستگاه جزر و مدی، ارتفاع های ژئوئید و ارتومتریک به دست می آید که در کارهای زیربنائی ارتفاعی در سطح ملّی، حیاتی و لازم است.
با توجه به اهمیت طراحی و ساخت سامانه ملی دوربین رقومی زنیت در کشور، نشستی تخصصی در این زمینه با حضور نمایندگانی از ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان نقشه برداری کشور برگزار گردید.
دانش بنیان ها به میدان می آیند
یاسر ابراهیمیان قاجاری، رئیس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این نشست، گفت: این سامانه احتیاج به تحقیق و توسعه کامل دارد و باید ارزیابی گردد که می توانیم در این راستا از دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان بهره بگیریم یا خیر.
به گفته وی، یکی از یاری های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شناسایی پتانسیل ها است. باید کارگروهی تشکیل گردد تا جلسات منظمی برای ارزیابی این سامانه شکل بگیرد و از نخبگان ایرانی و غیر ایرانی یاری بگیریم.
ابراهیمیان با تاکید بر حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری از فراوری دوربین رقومی زنیت؛ افزود: نخستین نمونه از این دوربین را با استفاده از توان نیروهای متخصص داخلی خواهیم ساخت. سازمان نقشه برداری کشور هم باید متعهد گردد هزینه ساخت چهار نمونه بعدی را تقبل کند.
کاهش چشمگیر هزینه های ترازیابی
مسعود شفیعی، رئیس سازمان نقشه برداری کشور نیز در این نشست، با اشاره به این که ایجاد این سامانه اولویت اول سازمان نقشه برداری است، گفت: در صورت موفقیت این طرح، هزینه ها تا 25 درصد نسبت به روش های ترازیابی دقیق فعلی کاهش خواهد یافت.
وی، با اشاره به انعقاد تفاهم نامه منعقد شده میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان نقشه بردای در شهریورماه سال جاری، گفت: امیدواریم با تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان و نخبگان داخلی این طرح با موفقیت به نتیجه برسد.
همچنین عبدالرضا سعادت مدیرکل ژئودزی و نقشه برداری زمینی سازمان نقشه برداری کشور نیز گفت: بازنگری در شبکه ارتفاعی ترازیابی کشور بالغ بر 76 میلیارد تومان هزینه در بر دارد.
به گفته وی، بکارگیری روش های جدید ترازیابی از جمله دوربین رقومی زنیت می تواند این هزینه را کاهش دهد.
مشخص سطح مبنای ارتفاعی کشور (ژئوئید محلی دقیق) به روش نجوم- ژئودتیک، اهمیت راه اندازی سامانه ملی دوربین زنیت رقومی در ایران؛ مزایا و محدودیت های آن، تجربیات جهانی در مورد استفاده از سامانه زنیت رقومی و امکان سنجی سامانه ملی دوربین زنیت رقومی برای فراوری داده های مکانی در ایران از مهم ترین موضوعات این نشست تخصصی بود.
بعضی کارشناسان سازمان نقشه برداری کشور، در همکاری با متخصصان ملی و بین المللی، پیشنهاد طرح ایجاد سامانه ملی دوربین رقومی زنیت را ارائه نموده اند. این سامانه یک سیستم سخت افزاری است که ارتفاع ژئوئید و ارتومتریک دقیق نقاط مورد نظر را مشخص می نماید که احتیاج حیاتی پروژه های زیربنائی ارتفاعی در سطح ملّی است.
منبع: خبرگزاری مهر