طرز تهیه نان شیر خرما نرم و خوشمزه مرحله به مرحله
به گزارش مجله سرگرمی، نان شیر خرما یا نان شیرمال خرما یکی از انواع شیرینی با شیر است که در اغلب شهرهای ایران با رسپی های تقریبا مشابهی تهیه می گردد. برای طرز تهیه نان شیر خرما که یک نان شیرینی حجیم، مقوی و خوشمزه است علاوه بر مقداری صبر و حوصله به مواد اولیه ساده ای احتیاج دارید. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه نان خرمایی با شیر را به شما آموزش بدهیم.
مواد لازم برای تهیه نان شیر خرما
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
آرد | 500 گرم |
شکر | 4 قاشق غذاخوری |
خمیر مایه | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
تخم مرغ | 2 عدد |
خامه | 2 قاشق غذاخوری |
کره | 50 گرم |
شیر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
زعفران (دم کشیده) | 1 قاشق مرباخوری |
خرما (بدون هسته و خرد شده) | 20 عدد |
روغن مایع | میزانی برای چرب کردن قالب |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای استراحت خمیر در دو مرحله: 75 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت نان شیر خرما: 45 دقیقه
میزان کالری موجود در هر 100 گرم نان شیر خرما: 115 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه نان شیر خرما
مراحل طرز تهیه نان شیر خرما را دنبال کنید و این نان شیرمال خرمایی خوشمزه را بسته به ذائقه به صورت مغزدار و ساده در اشکال مختلف طبخ کنید.
مرحله اول: خمیر مایه را به عمل آورید
در اولین مرحله از طرز تهیه نان خرمایی با شیر باید خمیر مایه و نیمی از شکر را در ظرف مناسبی با هم ترکیب کنید. سپس، شیر را فقط به میزان ای حرارت دهید که ولرم گردد. در ادامه، شیر ولرم را به کاسه حاوی خمیر مایه و شکر اضافه کنید. این ترکیب را هم بزنید و تقریبا 5 دقیقه منتظر بمانید تا خمیر مایه به عمل آید.
برای خرید شکر و شیر می توانید به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: مایه تخم مرغی را آماده کنید
حالا کره را ذوب کنید و بگذارید خنک گردد. سپس، باقی شکر را به همراه نمک و کره ذوب شده در کاسه تمیز و مناسبی بریزید. این ترکیب را به خوبی هم بزنید. در ادامه، یک عدد تخم مرغ را هم به این مخلوط اضافه کنید و تا زمانی هم بزنید که از حالت لختگی خارج گردد.
در نهایت، ترکیب شکر، شیر و خمیر مایه به عمل آمده را هم به این مخلوط اضافه کنید و همه مواد را به دقت هم بزنید.
برای خرید تخم مرغ، نمک و کره می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: آرد را اضافه کنید
ابتدا آرد را 3 مرتبه الک کنید. سپس، آرد الک شده را به تدریج به باقی مواد اضافه کنید و کم کم هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه بدهید که خمیر منسجم و غیر چسبناکی ایجاد گردد.
برای خرید آرد می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: خمیر نان شیر خرما را ورز دهید
خمیر نان شیر خرما را به میزان ای ورز دهید که کاملا لطیف و یکپارچه گردد. سپس، سطح خمیر را با سلفون بپوشانید.
مرحله پنجم: خمیر را استراحت دهید
در این مرحله از طرز تهیه نان شیر خرما باید خمیر سلفون کشیده را به مدت یک ساعت در مکان گرمی قرار دهید تا کاملا استراحت کند. با انجام این کار به حجیم شدن و پف کردن نان یاری می کنید.
مرحله ششم: خرما را اضافه کنید
خرماها را به خوبی بشویید و ترجیحا پوست خرما را جدا کنید. سپس، خرماها را به صورت نگینی خرد نموده و به خمیر اضافه کنید. پس از افزودن خرما، خمیر را کاملا ورز دهید تا قطعات خرما در تمام خمیر پخش شوند. در نهایت، خمیر را به 6 قسمت مساوی تقسیم کنید.
برای خرید خرما می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هفتم: قالب را آماده کنید
امیدواریم تا این جا مراحل طرز تهیه نان شیر خرما را بدون مشکل دنبال نموده باشید. حالا قالب مناسبی را انتخاب نموده و با استفاده از فرچه آشپزی و اندکی روغن مایع، کف و دیواره های آن را کاملا چرب کنید. سپس، کف قالب را با کاغذ روغنی بپوشانید.
برای خرید روغن مایع می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هشتم: خمیر برش خورده را در قالب قرار دهید
خمیرها را طوری در قالب بچینید که پس از پخت به یکدیگر بچسبند و در عین حال، به سادگی از هم جدا شوند. اجازه بدهید خمیرتان برای مدت 15 دقیقه دیگر استراحت کند.
مرحله نهم: خمیر نان را رومال کنید
حالا تخم مرغ به جای مانده را در ظرف کوچکی بشکنید و پس از افزودن یک قاشق غذاخوری شیر و زعفران دم نموده کاملا هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه بدهید که ترکیب یک دستی ایجاد گردد. سپس، با یاری قلم موی آشپزی این ترکیب را روی خمیر بمالید و اصطلاحا آن را رومال کنید.
برای خرید زعفران می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دهم: نان شیر خرما را در فر بپزید
فر را روشن نموده و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. مدتی منتظر بمانید تا کاملا گرم گردد. سپس، قالب حاوی خمیر رومال شده را داخل فر بگذارید و چیزی در حدود 45 دقیقه صبر کنید تا کاملا بپزد و طلایی گردد. برای جلوگیری از خشک شدن نان حتما یک قابلمه تمام فلزی را پر از آب کنید و همراه با خمیر در فر قرار دهید.
مرحله یازدهم: نان شیر خرما را سرو کنید
پس از اطمینان از پختن نان می توانید آن را از فر خارج کنید. مدتی صبر کنید تا این نان لطیف، حجیم و خوشمزه نسبتا خنک گردد و اصطلاحا از حرارت بیفتد. سپس، آن را از قالب بیرون بیاورید و سرو کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه نان شیر خرما
- در صورت تمایل، می توانید علاوه بر خرما میزانی مغز گردو هم به خمیر اضافه کنید. برای خرید مغز گردو می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
- در صورت تمایل، پس از رومال کردن خمیر می توانید میزانی کنجد، سیاه دانه، رازیانه و دیگر دانه های گیاهی دلخواه را روی سطح خمیر بریزید و سپس، قالب را داخل فر بگذارید. برای خرید کنجد و دیگر انواع دانه های گیاهی می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
- در هنگام استراحت دادن خمیر به جای سلفون می توانید از یک دستمال نخی تمیز و مرطوب بهره ببرید.
- برای طلایی شدن سطح نان پیشنهاد می کنیم در خاتمه روند پخت، شعله بالایی فر (گریل) را به مدت 2 دقیقه روشن کنید.
- در صورت تمایل، می توانید خمیر را به 4 قسمت مساوی تقسیم کنید تا نان ها بزرگ تر شوند.
- بسته به سلیقه می توانید خمیر را به 3 قسمت مساوی تقسیم نموده و به صورت گیس بافت درست کنید.
- به جای مخلوط کردن خرما با خمیر می توانید هر یک از قطعات برش خورده خمیر را باز کنید و خرمای خرد یا له شده را همراه با میزانی کشمش، پودر دارچین، پودر زنجبیل و گردو درون آن قرار دهید. سپس، خمیر را ببندید و مطابق دستور بالا پس از رومال کردن در فر بگذارید. برای خرید کشمش، پودر دارچین و پودر زنجبیل می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
- در صورت تمایل، می توانید میزان شکر را در این رسپی دو برابر کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن نان شیر خرما
چرا نان شیر خرما خشک می گردد؟
ورز دادن بیش از میزان، کاهش زمان استراحت خمیر و استفاده از آرد و خمیر مایه نامرغوب از اصلی ترین دلایل خشک، سفت و کم حجم شدن انواع نان خانگی از جمله نان شیر خرما به حساب می آیند. بنابراین، خمیر را باید به میزان کم و تا جایی ورز دهید که همه مواد با هم ترکیب شوند. ضمناً، میزان استراحت خمیر هم باید کافی باشد.
به علاوه توصیه می کنیم حتما از آرد و خمیر مایه با کیفیت و درجه یک بهره ببرید. بعلاوه، برای نرم و لطیف شدن نان پیشنهاد می کنیم همراه با قالب حتما یک قابلمه پر از آب را هم داخل فر بگذارید. با انجام این کار، رطوبت آب موجب لطیف شدن و پوک شدن نان می گردد.
روش نگهداری از نان شیر خرما برای تازه ماندن به چه صورت است؟
نان شیر خرما را در مکانی خشک و خنک یا در یخچال نگهداری کنید. حتما نان را در سلفون یا یک پارچه نخی تمیز بپوشانید.
محصولات مرتبط
آلوبخارا ظرف سیل وکیومی 400 گرمی آذوقه
124,900 تومان 139,900 تومان 11% تخفیف
خرمای مضافتی 550 گرمی مشکین
73,900 تومان 100,000 تومان 26% تخفیف
کشمش پلویی بسته سلفونی 400 گرمی آذوقه
121,900 تومان 135,900 تومان 10% تخفیف
کنجد برشته بسته سلفونی 300 گرمی آذوقه
88,900 تومان 98,900 تومان 10% تخفیف
ادویه کاری 80 گرمی سانتین
49,400 تومان 49,900 تومان 1% تخفیف
پودر زیره 60 گرمی گلستان
66,900 تومان 67,900 تومان 1% تخفیف
چوب دارچین 70 گرمی گلستان
88,700 تومان 89,500 تومان 1% تخفیف
زعفران نیم گرمی نوین زعفران
114,900 تومان 132,000 تومان 13% تخفیف
پودر زنجبیل پت 55 گرمی گلستان
39,700 تومان 39,900 تومان 1% تخفیف
تخم شربتی 60گرمی
34,100 تومان 34,500 تومان 1% تخفیف
آرد برنج 200 گرم ترخینه
36,900 تومان 40,800 تومان 10% تخفیف
آرد سفید گندم 900 گرمی زر
29,500 تومان 29,800 تومان 1% تخفیف
آرد نول ممتاز 800گرمی فردینه
27,100 تومان 27,500 تومان 1% تخفیف
روغن زیتون بکر طلایی 500 میلی لیتر لادن
123,500 تومان 130,000 تومان 5% تخفیف
قند 700 گرمی البرز
36,900 تومان 41,150 تومان 10% تخفیف
شکر 1 کیلویی برلیان
36,900 تومان 37,400 تومان 1% تخفیف
خامه شکلاتی 100 گرمی رامک
17,900 تومان 18,200 تومان 2% تخفیف
شیرنایلون 1.2درصدچربی 800گرم پگاه
13,700 تومان 15,000 تومان 9% تخفیف
کره گیاهی 100 گرم مهگل
9,190 تومان 9,350 تومان 2% تخفیف
تخم مرغ سیمرغ 15 عددی ممتاز
79,500 تومان
تخم مرغ زرده طلایی 9 عددی کیارنگ
51,300 تومان
منبع: افق کوروش