کاهش درد زایمان ممکن است؟

به گزارش مجله سرگرمی، تا پایان ماه هشتم بارداری، کمتر مادری است که به لحظه زایمان فکر کند اما هرچه به پایان باردار ی نزدیک تر می شود، دغدغه اش درباره نوع زایمانش بیشتر می شود. بسیاری از خانم ها از زایمان نگرانی و وحشت دارند و ترس از دردهای زایمانی و شنیدن برخی خاطرات این و آن، دلهره شان را دوچندان می کند. همه دنبال روشی می گردند که بهتر

کاهش درد زایمان ممکن است؟

کاهش درد زایمان ممکن است؟

گفتگو با دکتر شیرین نیرومنش استاد دانشگاه ومتخصص زنان و زایمان

تا خاتمه ماه هشتم بارداری، کمتر مادری است که به لحظه زایمان فکر کند اما هرچه به خاتمه باردار ی نزدیک تر می شود، دغدغه اش درباره نوع زایمانش بیشتر می شود. بسکمک از خانم ها از زایمان نگرانی و وحشت دارند و ترس از دردهای زایمانی و شنیدن برخی خاطرات این و آن، دلهره شان را دوچندان می کند. همه دنبال روشی می گردند که بهتر بتوانند این درد را تحمل کنند. حتما از شیوه های تازه کاهش درد زایمان طبیعی زیاد شنیده اید و در انتخاب آنها شک دارید. با ما همراه شوید تا از زبان دکتر نیرومنش، متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص پریناتولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، پاسخ سوالات تان را در این خصوص بشنوید.

خانم دکتر! اخیرا در مورد شیوه های تازه کاهش درد زایمان طبیعی زیاد می شنویم. لطفا درباره آنها کمی برایمان توضیح بدهید.

از قدیم می گفتند که درد زایمان سخت ترین و شدیدترین دردی است که بشر تجربه کرده است. از ابتدای خلقت و از زمانی که بشر توانست روش هایی را برای کاهش درد پیدا کند در پی راه هایی بود که بتواند این درد را هم کاهش دهد. هم اکنون روشی که در بیشتر بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از برخی داروهای تزریقی است. وقتی دهانه رحم حدود 4 یا 5 سانتی متر باز می شود، از ترکیباتی مانند پتدین و مورفین و ترکیبات مخدر و آرامبخشی نظیر پرومتازین همراه با آمپول های دیگر برای کاهش درد زایمان استفاده می کنند. این روش، روشی بسیار رایج است که هم اکنون در بیشتر بیمارستان ها استفاده می شود. روش دیگر، استفاده از بی حسی اپیدورال است. بسکمک از مادران از این روش راضی هستند.

خطری ندارد؟

این روش در مراحل آخر نیازمند حضور پرسنل باتجربه و تکنسین بیهوشی و کنترل منظم از طریق متخصص بیهوشی و آغاز کار دقیق است. در این روش باید متخصص بی هوشی که تجربه خوبی داشته باشد، کاتتر را جاگذاری کند. زمان زایمان، مادر باید تحت مراقبت دقیق متخصص یا تکنسین باشد و مراقبت خاصی لازم است. در افرادی که برایشان از این روش استفاده می شود، هنگام خروج جنین ممکن است نیاز به دستگاه های خاصی به نام فورسپس برای خروج جنین باشد و تنها مدت خروج جنین طولانی تر می شود.

آیا با روش های هیپنوتیزم و زایمان در آب می شود درد زایمان را کم کرد؟

درباره زایمان در آب، تبلیغات زیادی شده اما عملا مراکز بسیار محدودی، این کار را انجام می دهند و چند جا هم اقدام به انجام این زایمان کرده اند اما ادامه اش به وقفه افتاده است. واقعیت این است که قرار گرفتن در وان آب موجب می شود مادر کمی آرامش پیدا کند و درد کمی کاهش یابد. اما مراقبت هایی که مادر نیازمند آن است، سخت تر می شود و از طرف دیگر، کنترل قلب جنین مشکل تر خواهد شد. مصرف آب خیلی بالا می رود و وانی که باید تهیه شود، قیمت زیادی دارد. همچنین در کنترل مراحل زایمان مشکلاتی پیش می آید و می توان گفت که با شرایط کشور ما همخوانی ندارد. اگر چه صحبت های زیادی در مورد آن شده اما عملا مورد استقبال قرار نگرفته است. روش هیپنوتیزم واقعا موثر است اما برای کاهش درد زایمان با این روش لازم است که زن باردار از حدود 5 ماهگی شناسایی شود و در کلاس آموزشی شرکت کند و با مربی ای که با او هیپنوتیزم کار می کند، مدام ارتباط داشته باشد؛ در جلسات متعدد قبل از آغاز زایمان شرکت کند و همراه با مربی شیوه های کنترل درد را تمرین کند. در زمان زایمان هم آن فرد باید حضور داشته باشد. هم اکنون این روش زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد اما فیلم هایی وجود دارد که با دیدن آنها و انجام برخی تمرینات، درد زایمان کمتر خواهد شد.

باورهایی در میان برخی خانم ها وجود دارد؛ مثل اینکه بی حسی از کمر ممکن است سبب فلج شود. آیا این باورها مبنای علمی دارد؟

در رابطه با بی حسی از کمر باید گفت که شاید در سال های قبل، عوارضی مانند سردرد و کمردرد، زنان را آزار می داد اما این روش در حال حاضر برای سزارین هم انجام می شود و روش خوب و کم عارضه ای است. سوزن هایی که برای این کار استفاده می شود، بسیار نازک و ظریف هستند و عارضه سردرد و کمردردش خیلی کم است و هیچ موردی از فلج گزارش نشده است. مشکل اساسی در استفاده کمتر از این روش، کم بودن تکنسین بی هوشی و تعرفه بیمه است که اگر آنها اصلاح شوند روش بسیار خوبی است. این روش در بیشتر کشورها استفاده می شود و بیشتر خانم ها هم از آن راضی هستند. هزینه و تعرفه ناعادلانه و زمان بر بودن آن برای کنترل و مراقبت از بیمار از طریق پزشک از جمله معایب این روش است. البته در برخی بیمارستان های خصوصی که این تعرفه مناسب تر است، بیماران راضی ترند.

باور دیگری هم هست مبنی بر اینکه خانم های قدبلند زایمان طبیعی بهتری دارند. آیا این باور، صحیح است؟

اصولا خانم های قدبلند لگن مناسب تری برای زایمان دارند و خطر اینکه تنگی لگن مانع پیشرفت زایمان شان شود، کمتر خواهد بود. تنگی لگن در خانم های قدکوتاه شایع تر است. کلا همه خانم هایی که طی بارداری ورزش هایی مانند پیاده روی دارند، زایمانشان راحت است.

شما خودتان چه پیشنهادی دارید؟ منظورم این است که چه روشی را برای کاهش درد زایمان توصیه می کنید؟

امروزه روی زایمان فیزیولوژیک بیشتر تاکید می شود. در این زایمان از هیچ دارویی استفاده نمی شود. هم اکنون تمام دنیا بیشتر روی زایمان هایی تاکید دارند که کاملا طبیعی و خودبه خود باشد و هیچ دخالتی در آن صورت نگیرد. این نوع زایمان، تنها نیازمند برخی آموزش هاست که باید از ماه های 5 و 6 بارداری آغاز شود. خانم باردار همراه مادر یا شوهر یا خواهر در این کلاس ها شرکت می کند. دیده شده که ناشناخته بودن پدیده زایمان و اطلاع نداشتن از مراحل آن باعث افزایش اضطراب و درد می شود. در این کلاس ها روش های زایمان و رشد جنین و مراحل رشد جنین و خروج آن آموزش داده می شود و مادر باردار از کلیه مراحل اطلاع پیدا می کند. روش های آرام سازی و ریلکسیشن به او آموزش داده می شود و به او کمک می شود تا در زمان زایمان اضطراب کمتری داشته باشد و دردهای زایمانی را راحت تر تحمل کند؛ به خصوص اگر شرایطی فراهم شود که مادر باردار کاملا از خانواده جدا نشود و در اتاق زایمان تنها نباشد.

خانم های باردار کجا و چگونه می توانند به این آموزش ها دسترسی پیدا کنند؟

در برخی از بیمارستا ن ها که در آنها بخش آموزش زایمان وجود دارد، در کلاس های مخصوصی که از طریق برخی پزشکان یا ماماها برگزار می شود، شیوه انجام زایمان فیزیولوژیک را آموزش می دهند و بسکمک از پزشکان و متخصصان زنان هم از آنها مطلع هستند. مادر باردار می تواند برای مطلعی از این کلاس ها از پزشک خود راهنمایی بخواهد. اما خارج از بیمارستان ها هم در مراکز بهداشتی این کلاس ها از طریق ماماها برگزار می شود. البته لازم است که خانم های باردار از حدود 5 ماهگی در این کلاس ها شرکت کنند.

بهترین کاری که در هفته های آخر بارداری می توان انجام داد، چیست؟

خانم هایی که منعی از نظر بارداری ندارند و بارداری طبیعی را طی می کنند، در هفته های آخر بهتر است از استخر استفاده کنند؛ در آب راه بروند و ورزش های سبک انجام دهند تا زایمان راحت تری داشته باشند. تجربه چند مرکز نشان داده که حتی دوش گرفتن در زمانی که خانم در اتاق زایمان است و دردهای زایمانی را تحمل می کند، اگر با کنترل شرایط باشد، موجب کاهش استرس و اضطراب می شود و پیشرفت زایمان را بهتر می کند و درد را کاهش می دهد؛ چون آب به انسان آرامش می دهد و استرس را کم می کند.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: fixfun.ir شناسه مطلب: 1820

به "کاهش درد زایمان ممکن است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاهش درد زایمان ممکن است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید