10 صومعه بودایی برتر دنیا را بشناسید

به گزارش مجله سرگرمی، صومعه های بودایی همیشه از رمز آمیز ترین جاذبه های مذهبی به شمار رفته اند و در کشورهایی مانند چین، مغولستان و هند قدمتی چند صد ساله دارند. در این مقاله به معرفی و آنالیز 10 صومعه بودایی برتر دنیا می پردازیم.

10 صومعه بودایی برتر دنیا را بشناسید

رهبانیت یکی از اساسی ترین آموزه های بودیسم به شمار می رود. راهبان و راهبه ها که در برابر میراث بودا، ترویج اندیشه های او و بعلاوه آموزش و هدایت پیروان اش، خود را مسئول می دانند، قرن ها است برای رسیدن به این اهداف از آموزش و مباحثه در صومعه ها بهره جسته اند.

شکل گیری صومعه های بودایی ریشه در تمرین واسا دارد؛ تمرینی که طی آن راهبان و راهبه ها در ماه های بارانی جنوب آسیا به عزلت نشینی می پردازند. بعد از قرن ها این صومعه های کوچک عزلت نشینی به تدریج رشد کردند، تا آنجا که تبدیل به مراکز آموزشی شدند و اصول فلسفی در آن ها توسعه یافت.

در این مقاله 10 صومعه بودایی برتر دنیا را معرفی و آنالیز می کنیم.

10. یومبولاگانگ (Yumbulagang)

بر اساس یک افسانه، صومعه یومبولاگانگ اولین بنای ساخته شده در تبت و قصر اولین پادشاه تبت، نایاتری سنپو محسوب می گردد. نام این صومعه به معنای قصر مادر و پسر است. هنگام حکمرانی دالای لامای پنجم، این قصر به صومعه ای برای مدرسه مکتب گلوگپا تبدیل شد. هرچند بنای این ساختمان طی انقلاب فرهنگی چین به شدت آسیب دید و تنها یک طبقه از آن باقی ماند؛ اما خوشبختانه در سال 1983 بازسازی آن شروع شد.

9. صومعه اردن زو (Erdene Zuu Monastery)

به احتمال زیاد اردن زو باستانی ترین صومعه بودایی بازمانده در مغولستان است. صومعه اردن زو را آبتای ساین خان برای معرفی و ارائه بودیسم تبتی به مردم مغولستان در سال 1585 ساخت. سنگ های به کاررفته در این بنا، به ویرانه های کاراکروم، مرکز باستانی مغولستان تعلق دارد و دورتادور آن با 100 گنبد کوچک بودایی احاطه شده است. از آنجا که عدد 108، عددی مقدس در آیین بودا به شمار می رود، احتمالا ساخت همین تعداد گنبد برای پیرامون صومعه در نظر بوده است که متاسفانه پیروز به اجرای آن نشدند. تحت حکومت کمونیست، اردن زو تنها با عنوان موزه حق ادامه کار داشت و بعد از فروپاشی نظام کمونیستی در سال 1990، دوباره به صومعه ای لامایی تغییر کاربری داد و به مکانی مقدس برای پرستش تبدیل شد.

8. صومعه گاندن (Ganden Monastery)

بر فراز کوه وانگبور در ارتفاع 4300 متری، صومعه گاندن که یکی از سه صومعه دانشگاهی تبت محسوب می گردد، قرار گرفته است. دو صومعه دانشگاهی دیگر، سرا و دریپانگ نام دارند. از آنجا که این صومعه نسبت به دو صومعه دانشگاهی دیگر در فاصله دورتری از لهاسا واقع شده است، در اوایل قرن بیست جمعیت کمتری را که بالغ بر 6000 راهب و راهبه بود، در خود جای می داد. در سال 1959، این معبد به طور کامل به وسیله محافظان سرخ از بین رفت و بدن مومیایی شده سونگکاپا، موسس صومعه گاندن به آتش کشیده شد. بازسازی این صومعه که از دهه 1980 شروع شده است، همچنان ادامه دارد.

7. کی گومپا (Key Gompa)

کی گومپا یا صومعه کی، صومعه ای بودایی با قدمتی هزار ساله، بر بالای تپه ای با ارتفاع 4166 متر در دره اسپیتی واقع شده است. گفته می گردد که روستای کیبار در پایین این صومعه، رفیع ترین روستا در هند به شمار می رود. این صومعه بارها در طول تاریخ مورد حمله مغول ها و دیگر قشون نظامی واقع شد و آتش سوزی و زلزله آن را ویران کرد. ویرانی و بازسازی ها پی در پی شکلی جعبه مانند به این صومعه داده و بنای کی گومپا امروزه به قلعه ای شبیه شده است که معابد آن روی یک دیگر بنا شده اند.

6. معبد لاما (Lama Temple)

در شمال شرقی پکن، معبد لاما که با نام های معبد یونگ هه و کاخ صلح و توازن نیز شناخته می گردد، واقع شده است. این معبد یکی از بزرگ ترین صومعه های تبتی بودیسم در دنیا به شمار می رود و به وسیله امپراطورهای چین که علاقه زیادی به بودیسم تبتی داشتند، بنا شده است. در طول سال های بسیار، تعداد زیادی از راهب های تبتی و مغولی در این مکان آموزش دیدند و زندگی کردند. امروزه نیز بعضی از راهب ها در این صومعه اقامت می نمایند. مجسمه ای 26 متری از میتریا بودا که از چوب صندل سفید تراشیده شده است، از زیبایی های معبد لاما به شمار می رود.

5. صومعه تیکسه (Thikse Monastery)

صومعه تیکسه، صومعه ای تبتی و متعلق به مکتب کلاه زر د است. این بنا به شباهت زیادی که با قصر پوتالا در لهاسا دارد، شناخته می گردد. صومعه تیکسه در ارتفاع 3600 متری در دره ایندوس هند قرار گرفته است و شامل 12 طبقه و تعدادی خانه می گردد. بسیاری از آیتم های هنر بودیسم را مانند گنبدهای کوچک بودایی، مجسمه ها و نقاشی های دیواری در این صومعه نگهداری می نمایند. یکی از محبوب ترین این آیتم ها، معبد میتریا محسوب می گردد که به افتخار ورود دالای لاما در سال 1970 ساخته شد.

4. پوناخا دزونگ (Punakha Dzong)

صومعه پوناخا دزونگ در جزیره ای میان دو رود پوچو و موچو با شکوه ایستاده است و یکی از برترین نقاط برای عکاسی میان تمامی دزونگ های باستانی در کشور بوتان به شمار می رود. دزونگ بنایی ترکیبی از قلعه و معبد است که در هر منطقه از کشور بوتان می توان یکی از آن ها را یافت. پوناخا دزونگ نیز مانند دیگر دزونگ های بوتان، با اهداف مشخصی ساخته شده است که شامل حفاظت از منطقه، محلی برای استقرار حکومت و بعلاوه خانه ای زمستانی برای جامعه رهبانیت می گردد. این صومعه با پلی چوبی و هلالی شکل به خشکی وصل می گردد و بازمانده های گران بهایی را از دوران پادشاهی، در خود حفظ نموده است.

3. تانگ کالات (Taung Kalat)

روی دودکشی آتشفشانی در میانمار، صومعه بودایی تانگ کلات واقع شده است؛ صومعه ای که یکی از خیره نماینده ترین جاذبه های این کشور به شمار می رود. بازدیدنمایندگان برای دسترسی به این صومعه باید 777 پله را تا قله بالا بروند. در طول جهت تعداد زیادی از میمون های ماکاک در حال بازی هستند و از بازدیدنمایندگان انتظار خوراکی دارند. با رسیدن به بالای پله ها، می توان از نمای پانورامیک اطراف لذت برد؛ از تماشای شهر باستانی بگان و قله بزرگ کوه آتشفشانی پوپا که دودکش آتشفشانی مذکور، از گدازه های آن ساخته شده است.

2. تاکشانگ دزونگ (Taktsang Dzong)

صومعه تاکشتانگ که با نام لانه ببر نیز شناخته می گردد، روی صخره ای با ارتفاع 900 متر قرار گرفته است و نماد غیررسمی کشور بوتان به شمار می رود. برای بالا رفتن از صخره، 2 الی 3 ساعت کوهنوردی ضروری است. از آنجا که بر اساس افسانه ای قدیمی، گورو رینپوچه، سوار بر یک ماده ببر به این مکان پرواز کرد، صومعه تاکشانگ وقف دیو دستاموز ببر شده است. این صومعه تا سال 1692 به این شکل ساخته نشده بود. هرچند در سال 1998 آتش سوزی فاجعه آمیزی بخش اعظم ساختمان اصلی را سوزاند؛ اما خوشبختانه بعد از این اتفاق صومعه تاکشانگ دزونگ با دقت و زحمت زیادی باسازی شد و به شکل باشکوه پیشین اش برگشت.

1. معبد معلق (Hanging Monastery)

با قرار گرفتن در نیمه جهت یک صخره با ارتفاع 75 متر، معبد معلق یکی از بی نظیر ترین دیدنی های چین به شمار می رود. معبد معلق مجموعه ای است شامل 49 اتاق که با راهرو ها و دالان های هوایی به همدیگر متصل شدند و به نظر می رسد به دیواره عمودی یک صخره چسبیده اند. از آنجا که بنای معبد معلق به جای بنا شدن روی صخره، با یاری چارچوب هایی محکم سرپا شده است، نام معلق می تواند تا حدودی غلط انداز باشد. این معبد در قرن 5 میلادی ساخته شده و به مدت 1500 سال در همین مکان معلق بوده است. در طول عمر زیاد معبد معلق، تعمیر و توسعه های متعددی را در این بنا صورت دادند تا به شکل و مقدار امروزی اش برسد.

منبع: کجارو / touropia.com
انتشار: 12 اسفند 1400 بروزرسانی: 12 اسفند 1400 گردآورنده: fixfun.ir شناسه مطلب: 1982

به "10 صومعه بودایی برتر دنیا را بشناسید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 صومعه بودایی برتر دنیا را بشناسید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید